Prikkelbare Darm Syndroom

Wat is het?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) wordt vaak ook wel spastische darm of spastisch colon genoemd of in het Engels Irritable Bowel Syndrome (IBS). Klachten die optreden zijn buikpijn en/of buikkrampen en problemen met de ontlasting zoals diarree, verstopping en een opgeblazen gevoel en opgezette buik. De klachten kunnen continu zijn, maar ook erg wisselend. Vaak verergeren ze in periodes van stress of drukte.

Oorzaak

Bij onderzoek worden geen afwijkingen gevonden die deze klachten kunnen verklaren. De klachten worden namelijk veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm. Het is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld, waarbij psychosociale factoren een rol kunnen spelen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een darminfectie (zoals bij een voedselvergiftiging) PDS kan veroorzaken.

Advies

Door een goed voedingspatroon en leefstijl kunnen de klachten verminderen.

  • Eet voldoende oplosbare vezels (uit groente en fruit)
  • Drink veel (1,5 – 2 liter per dag)
  • Eet minder voedingsmiddelen die last geven of vermijd ze tijdelijk. Voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze klachten kunnen geven zijn: koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), ui, paprika, peulvruchten, melk, koolzuurhoudende dranken, koffie, suiker, vet, citrusvruchten en producten waaraan polyolen als zoetstof zijn toegevoegd.
  • Zorg voor voldoende beweging
  • Vermijd stress en zorg voor voldoende ontspanning
  • Stop met roken
Bij het overstappen naar een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding kan de diëtist u helpen. Zo voorkomt u tekorten in uw voeding en is de nieuwe levensstijl eenvoudiger vol te houden.

Mochten de klachten desondanks toch blijven bestaan, dan is het volgen van een FODMaP-beperkt dieet een mogelijkheid. FODMaP is een verzamelnaam voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Dit zijn een soort koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Zij worden vervolgens door de darmbacteriën in de dikke darm afgebroken , waardoor darmgassen ontstaan die de darmklachten veroorzaken. Het FODMaP-beperkte dieet bestaat uit een eliminatiefase waarin FODMaP-rijke producten vermeden moeten worden. Na afname van de klachten volgt een herintroductiefase, waarin de FODMaP-rijke producten weer geleidelijk worden toegevoegd. Zo kan nagegaan worden welke FODMaP’s de klachten veroorzaken en welke voedingsmiddelen wel verdragen worden. Het FODMaP- beperkte dieet is een intensief dieet om te volgen. De diëtist kan u hierbij adviseren en ondersteunen.

www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom